söndag 18 augusti 2013

Sensommarblomster


Nu är tiden kommen för sensommarens blomster; ovan en höstanemon. Det finns flera arter, jag är inte helt säker på vilken av dem detta är då plantan fanns på platsen före min tid men troligen är det Anemone hupehensis
Höstanemoner sprider sig med underjordiska utlöpare, och denna planta täcker nu bortåt en kvadratmeter.

Härdigheten varierar mellan olika arter och sorter av höstanemon, men gemensamt för dem är att de som namnet anger blommar sent på säsongen och in på hösten.

Höstanemonerna sägs trivas bäst i sol/halvskugga men enligt min erfarenhet trivs de utmärkt i en skuggplantering. 

En sak att se upp med är att höstanemoner kan bli ogräsartade om de trivs på platsen. I en annan del av denna skuggplantering växte det silvrig höstanemon (Anemone tomentosa), som jag tog bort för att i stället plantera rododendron. Ännu ett par år senare kommer det ständigt upp nya skott av denna höstanemon från rotbitar som blev kvar i jorden, och jag har tvingats till kemisk bekämpning för att sätta stopp för detta.



Ovan: dagöga (Heliopsis helianthoides 'Summer nights') med brittsommaraster (Aster amellus 'Rudolf Goethe') i bakgrunden.
Även dessa är sent blommande perenner. Jag har dragit upp dem från frö och valde färger som skulle passa bra med en faluröd laduvägg som bakgrund.

 Dagögat överraskade genom att börja blomma redan första säsongen, jag sådde fröna i februari och drog upp plantorna i ett uppvärmt växthus. Nu börjar de redan gå i blom.

Brittsommarastrarna tog det lite lugnare -- jag drog upp dem från frö förra året och de blommar först nu, andra sommaren.



Rudbeckia fulgida 'Deami' -- kallas på svenska praktrudbeckia. Och nog är den praktfull när en hel klunga av den slår ut på sensommaren. Blomningen fortsätter sedan långt in i september. Denna mycket användbara perenn har jag dragit upp från frön, plantorna började blomma andra säsongen. Nu är de inne på tredje året.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...